Politics

Biden otkrio prvu sliku sa James Webb teleskopa: ‘Ovo je potpuno novi pogled na svemir’NASA danas objavljuje prvu fotografiju koju je snimio teleskop James Webb, a ona se smatra prekretnicom u načinu na koji promatramo svemir.

Riječ je o prvim ikada fotografijama visoke rezolucije koje prikazuju infracrveni svemir. Predstavit će ih predsjednik SAD-a Joe Biden, a uz njega će biti i potpredsjednica Kamala Harris.

POGLEDAJTE VIDEO: Prva fotografija James Webb teleskopa

Harris je poručila kako je ovaj teleskop jedan od najvećih inženjerskih postignuća i dokaz posvećenosti onih koji su mjesecima radili na ovom projektu.

Biden je zahvalio NASA-i i poručio kako su pokazali da generacijama ništa nije nemoguće za SAD.

Ovo je samo mali uvid u ono što nas očekuje narednih sati. Kako su najavili iz NASA-e, više detalja i fotografija će službeno biti predstavljene javnosti danas popodne po našem vremenu, a znanstvenici koji su fotografije već vidjeli kažu da radi se o ‘povijesnim fotografijama’.

Podsjetimo, NASA je prije osam mjeseci predstavila premijerni opservatorij za svemirsku znanost ovog desetljeća – snažni infracrveni teleskop koji se naziva James Webb. Za razliku od Webbovog prethodnika, svemirskog teleskopa Hubble-a, Webb je oko 100 puta osjetljiviji i očekivalo se da će donijeti revolucionarne promjene u svrhu razumijevanja svemira i mjesta koje čovjek ima u njemu. Hubble inače kruži oko Zemlje s udaljenosti od 340 milja i ulazi i izlazi iz sjene planeta svakih 90 minuta.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.