Politics

Bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi: Posljedica rata mogla bi biti i raspad RusijeSad je glavni cilj kako evidentan neuspjeh prikazati kao pobjedu. Jasno je da prvobitni ciljevi nisu ostvareni, ali nije jasno ni kad ni kako će se ovaj rat završiti, rekao je bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević (67) gostujući u N1 Studiju uživo.

Pravih pregovora nije bilo u više od dva tjedna, a Kovačević tu vidi dublju pozadinu.

– Čini se da je ukrajinska vlast osokoljena podrškom, ponajprije Amerike i Velike Britanije, odlučila da neće voditi pregovore sad, što znači da odbija bilo kakve teritorijalne ustupke i da čeka potpuni vojni krah Ruske Federacije kako bi s pozicije pobjednika pregovarala s ruskom stranom – rekao je.

Koliko će sukob trajati?

– To je teško predvidjeti. Kako stvari stoje, čini se da će Rusija morati odustati od svega što je iznosila kao svoj cilj i opravdanje za ovaj napad. Očito je cilj, ako ne cijelog Zapada, onda SAD-a i Velike Britanije, promjena režima u Rusiji.

Promjenu, kaže, nije moguće potaknuti izvana pa je cilj “proizvesti društvenu nestabilnost u Rusiji”. Ako bi došlo do promjene režima, dva su scenarija moguća, smatra Kovačević.

– Neka vrsta državnog udara, neki koji su sad pripadnici nomenklature vlasti, koji shvaćaju da trajanje tog rata unedogled može rezultirati raspadom ruske države, a predsjednik nije spreman slušati njihova upozorenja. U tom slučaju može se raditi o vojnicima ili pripadnicima sigurnosnih službi koji bi mogli uspostaviti privremenu vlast. Nije isključeno da jedna od posljedica, ako Rusija ustraje na dugotrajnom ratovanju, bude i raspad same Rusije – rekao je.

– Druga je varijanta revolucionarna. Nema legalne opozcije u Ruskoj Federaciji, ali to ne znači da nema ljudi koji opozicijski misle. Oni su bili primorani okrenuti se nelegalnim oblicima političkog djelovanja. Je li takvo djelovanje dovoljno razvijeno da bi u slučaju destabilizacije i masovne pobune neka organizirana, nama nepoznata, skupina mogla preuzeti vlast, na to nemam odgovor – nastavio je.

Bi li neki novi čelnik Rusije mogao voditi razumiju politiku?

– Nije poznato. Odluka o invaziji na Ukrajinu iracionalna je i u suprotnosti s načinom na koji je Putin dosad vodio državu i donosio odluke. To su redovito bile odluke kojima je prethodila pažljiva analiza isplativosti troškova i pažljiva analiza izgleda da se određeni interes Rusije ostvari. Odluka o invaziji kao posljedicu ima sve što je suprotno onome što je moglo odgovarati Rusiji – rekao je Kovačević.

Potonuće ratnog broda pokazatelj je, tvrdi on, da ruske snage nisu dobro pripremljene za ovaj rat. A posljednjih dana stižu najave o mogućem korištenju nuklearnog oružja.

– Trenutak za uključivanje crvenog svjetla bit će onda kad Putin kaže: “Ne, mi nikako nećemo upotrijebiti nuklearno oružje” – zaključio je.

>> Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje. <<

Najčitaniji članciSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.