Entertainment

Blizu najveće splitske plaže mrijeste se


Naš Jadran dom je za 60 vrsta morskih pasa i raža. Prema istraživanju hrvatsko-slovenskog tima, više od polovice ih je ugroženo. U našem moru ipak i dalje pliva na stotine morskih pasa. Iako ih rijetko viđamo jer obitavaju u dubini, neki plivaju iznenađujuće blizu prepunih plaža.


GalerijaMorski psi u Jadranu - 3
Morski psi u Jadranu - 2
Morski psi u Jadranu - 1
+1
Morski psi u Jadranu - 4
Prva misao na morske pse su film “Ralje” i krvoločni napadi na kupače. No, na Jadranu su napadi potpuna rijetkost. Od 60 vrsta pasa i raža, pola ih je ugroženo.Morski pas, ilustracija

Stravičan napad: Morski pas ubio ženu u poznatom turističkom odredištu

Ilustracija

Ženu napao morski pas: U kritičnom je stanju, policija još sve istražuje“Kod nas, mislim da je najveći problem ribarstvo”, kazao je biolog Lovrenc Lipej reporterki Lini Dollar.

Znaju se zaplesti i u mreže. No morski psi vole Jadran pa stižu i nove vrste. Plivaju čak i blizu najveće splitske plaže.

“Na Žnjanu se nalazi mnoštvo morskih pasa koji dolaze na mriještenje. Ima ih recimo u osmom mjesecu po 200 ili 300 svaki dan, to su vam psi od metar do metar i 80”, objašnjava profesor Alen Soldo iz Splita te dodaje da ih rijetko vidimo jer plivaju dublje, ispod ljudi.

Vrste su nam neopasne. Modrulj je najpoznatiji domaći. Ali, Soldo je u južnoj Africi istraživao i snimao najopasniju, veliku bijelu psinu. Kod nas je jako rijetka, ali je ipak ima.

“Njezino glavni područje je centralni istočni Mediteran, određeni primjerci zalaze do Jadrana, koliko i kako zalaze, ne možemo znati”, ustvrdio je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sofijom Preljvukić.

Zadnji smrtonosni napad bio je na njemačkog turista 70-ih, u Lokvi Rogoznici. Profesor Soldo pretpostavlja, zbog prirode rana, da je riječ o velikoj bijeloj psini. Ipak, opovrgava teoriju da morski psi dolaze za kruzerima. U Puli se psi i raže mogu vidjeti i u akvariju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu
Još lakše do najnovijih
vijesti o poznatima. Preuzmi novu

DNEVNIK.hr aplikacijuSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.