Politics

Boljšoj teatar naprasno otkazao predstave redatelja koji su javno progovorili protiv invazije na Ukrajinu


Ruski Boljšoj teatar otkazao je predstave u režiji dvojice redatelja koji su govorili protiv ruske invazije na Ukrajinu, piše The Guardian. Riječ je o Nurejevu, baletu u režiji Kirila Serebrenjikova i komičnoj operi Don Pasquale Timofeja Kuljabina. Nurejeva je Boljšoj odlučio zamijeniti izvedbama baleta Spartak, a umjesto Don Pasqualea izvest će Seviljskog brijača.

Odluku Boljšoj teatra prenio je Interfax koji je naveo kako iz ustanove nisu otkrili razloge izmjena. Također navode kako ni jedan od redatelja dviju predstava više nije u Rusiji.

‘To je rat, to je ubijanje ljudi’

The Guardian pak piše kako je Kuljabin koristio svoj Instagram račun kako bi izrazio solidarnost s Ukrajinom i ismijao ruski opis njezinih akcija tamo. U jednoj od objava pokazao je prerađenu verziju naslovnice Rata i mira Lava Tolstoja, zamijenivši prvu riječ naslova izrazom ‘Specijalna operacija’, kojim Kremlj opisuje svoju invaziju.

Serebrenjikov je pak, za France 24, u prošlomjesečnom intervjuu izjavio da je “prilično očito da je Rusija započela rat” i da mu to slama srce. “To je rat, to je ubijanje ljudi, to je najgora stvar koja se ikada mogla dogoditi s civilizacijom, s čovječanstvom… To je humanitarna katastrofa, to su rijeke krvi”, rekao je.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.