Politics

Čačić: ‘Reformisti na jesen izlaze iz vladajuće koalicije’


Predsjednik Reformista Radimir Čačić potvrdio je da njegova stranka na jesen izlazi iz vladajuće koalicije s HDZ-om. Kako je Čačić objasnio u HRT-ovoj emisiji Studio 4, neispunjavanje koalicijskog dogovora oko željezničkog projekta Sjever – vrijednog oko 4 i pol milijarde kuna, jedan od najvažnijih razloga izlaska iz koalicije.

Spor oko željezničkog projekta Sjever

“Mi smo to potpuno jasno iskomunicirali u javnosti, rekli smo premijeru i partnerima. Ako stranka na vlasti, a to je HDZ, svoj najprizemniji stranački interes do razine lokalnih organizacija stavlja ispred interesa građana Hrvatske, a to upravo čini jer sprečava projekt za cijelu regiju Sjever. Izričito naredbama sprečava realizaciju, Europa ga je podržala, ušlo je u prostorne i prometne planove, dobili smo novce od Europe. Naredba je da se ne radi, prema tome mi idemo van. Mi smo već dali sve rokove, oni su premašili. Mi nismo stranka koja će udarati ispod pojasa. Ne možemo i ne želimo raditi s partnerima koji se ne drže svoje riječi, čak i kad je potpisana”, rekao je Čačić.

Čelni čovjek Reformista je dodao da se prijevremeni izbori neće dogoditi. “Oni će biti redovni, ali prije vremena”, kaže Čačić.

Potvrdio da će podržati Primorca

Upitan hoće li podržati Marićeva nasljednika, Čačić je odgovorio potvrdno dodajući kako smatra da je dobro da se “ide u širi rezervoar od najuže stranačke baze”.

“Marić je otišao u najboljem trenutku za sebe, imao je odgovorne odgovornosti, kroz Agrokor je prošao iako je sasvim sigurno da je imao spoznaje o njemu, ali u sumi to je mandat koji je rezultirao dobro. Za zemlju nije najbolji trenutak za odlazak jer ulazimo u period recesije, i dalje skupih energenata, inflacija je tu. Novi ministar nije u naročitoj poziciji”, rekao je.

“Valjda bi bilo logično da ministar financija naslijedi njegov zamjenik. Pazi čuda, nije ga nitko ni predložio. Dolazi još jedan čovjek koji nije HDZ. Marić nije bio HDZ. Paladina nije HDZ. Primorac nije HDZ. Podržavam to, smatram da je to dobro”, zaključio je.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.