Entertainment

Droge za silovanje kruže Hrvatskom: Stručnjak otkriva kako djeluju, a svima je zajednička jedna stvar


Droge za silovanje ima i u Hrvatskoj. Tri vrste droga najčešće se koriste. Žrtvu se može drogirati na različite načine.


GalerijaDroga - 1
Droga - 2
Droga - 3
+0

Koktel
“To je Rohypnol koji djeluje kao apaurin ili Xanax, to je skupina sedativa. Drugi je ‘G’, takozvani tekući ecstasy ili GHB koji je rekao bih u Hrvatskoj najviše u primjeni i treći je Ketamin koji se koristi kao anestetik u veterinarskoj medicini“, pojasnio je psihijatar iz Klinike za psihijatriju Vrapče Ivan Ćelić.

Dodaje da im je zajedničko da dolazi do amnezije. Žrtvu se može drogirati na različite načine – ubodom igle ili papirićima koji su navlaženi psihoaktivnim tvarima. Ipak najčešće joj se droga ubaci u piće.

“Može izazvati usporavanje rada srca, ako se uzima u nekoj velikoj količini može završiti fatalno, osoba može završiti u komi. Često puta dolazi do motoričkih ispada – osoba postane nestabilna na nogama, ono što naglašavam – osoba se najčešće ničega ne sjeća”, pojasnio je Ćelić.

Ne događa se ovo u Hrvatskoj često, ali svatko može postati žrtva. I mladi su toga svjesni. “Iskreno da, malo se i ja bojim toga jer znam da se to događa”, priznaje Pjer iz Splita.

Djevojke su posebno na oprezu. “Jedna ostane za stolom i pazi na to piće tako da ne postoji mogućnost da nam netko nešto ubaci unutra. Ili držimo piće u rukama cijelo vrijeme”, rekle su Patricija i Ivona iz Zagreba.

Na oprez apelira i doktor Ćelić koji kaže da ima i onih koji sami uzimaju drogu za silovanje. I postanu ovisni o njoj.
Ante Ćorušić

Isplivali neugodni detalji za šefa Rebra: U obiteljskoj svađi pijan mahao pištoljem i prijetio da će se ubiti, odveden u Vrapče


Ultra u Splitu

Partijaneri lomili skočne zglobove i lice: Policija objavila broj privedenih, Hitna imala duplo više intervencija“Nažalost proteklih godina bilježimo sve veći porast u određenim populacijama, osobito kod mladih zato što je to vrlo dostupno i vrlo jeftino. Mi imamo odjel od 25 kreveta u ovome trenutku troje mladih ljudi koji imaju problem ovisnosti o GHB-u su na bolničkom liječenju u našoj klinici”, rekao je Ćelić u Dnevniku Nove TV.

GHB najčešće dolazi u obliku tekućine ili praha. U velikim dozama može dovesti i do smrti, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Više o drogama pogledajte u priloženom videu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu
Još lakše do najnovijih
vijesti o poznatima. Preuzmi novu

DNEVNIK.hr aplikacijuSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.