Entertainment

Ferdinand VI. – španjolski kralj koji je modernizirao mornaricu – 1713.


Za vrijeme Ferdinanda VI. uvedene su mnoge reforme i modernizirana je španjolska ratna mornarica. 

Dana 23. rujna 1713. godine rođen je kralj Ferdinand VI. od Španjolske, pripadnik dinastije Bourbon. Vladao je Španjolskom i njenim golemim prekomorskim posjedima od 1746. do 1759. godine. Napomenimo, španjolski kolonijalni imperij prostirao se u doba Ferdinanda VI. od područja današnjeg SAD-a pa sve do krajnjeg južnog dijela današnje Argentine. Obuhvaćao je i Filipine te znatan broj drugih otoka u Tihom oceanu.

Ferdinand VI. rodio se u Madridu u razdoblju vladavine svoga oca, Filipa V., koji je bio prvi kralj Španjolske iz dinastije Bourbon (ta je dinastije izvorno potjecala iz Francuske, a Filip V. bio je unuk moćnog francuskog kralja Luja XIV.). Glavni ministar kralja Ferdinanda VI. isprva je bio José de Carvajal y Lancaster, a velik utjecaj imao je i ministar financija Zenón de Somodevilla y Bengoechea (poznatiji kao markiz de la Ensenada). Kasnije je položaj glavnog ministra preuzeo Irac Richard Devereux-Wall (na španjolskom jeziku poznat i kao Ricardo Wall y Devereux).

Za vrijeme Ferdinanda VI. uvedene su mnoge reforme i modernizirana je španjolska ratna mornarica (na španjolskom jeziku zvana La Armada). Španjolska je u to vrijeme bila jedna od najvećih pomorskih sila na svijetu, jer je uspjela modernizirati svoju mornaricu i učiniti je konkurentnom moćnim mornaricama Velike Britanije i Francuske. Kralj Ferdinand VI. preminuo je u mjestu Villaviciosa de Odónpokraj Madrida, u dobi od samo 45 godina. Naslijedio ga je njegov polubrat Karlo III., koji je prethodno bio kralj Napulja i Sicilije.


Komentari

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.