Politics

Filipović demantira europsko izvješće: ‘Oni imaju stare podatke, Hrvatska može bez ruskog plina’


Iz Ministarstva gospodarstva koje od početka tjedna vodi Davor Filipović reagirali su na procjenu Europske mreže operatera prijenosnog sustava za plin koja je jučer objavila kako bi embargo na ruski plin i naftu utjecao na zemlje u EU.

Oni su, podsjetimo, procijenili da bi Hrvatska mogla popuniti najviše 30 posto svojeg plinskog skladišta ako Rusija obustavi isporuku prirodnog plina Europskoj uniji. Time nas je Europska mreža operatera prijenosnog sustava za plin svrstala s Litvom, Poljskom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Austrijom, Slovenijom, Bugarskom i Rumunjskom – zemljama koje će najteže prebroditi eventualni ruski embargo na izvoz plina u EU.

Iz Ministarstva danas naglašavaju kako je izvješće Europske mreže operatera prijenosnog sustava za plin temeljeno na podacima koji obuhvaćaju razdoblje do izgradnje i puštanja u rad Terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku.

LNG terminal utjecao na energetsku neovisnost Hrvatske

“S početkom komercijalnog rada LNG terminala 1. siječnja 2021. godine, energetska slika u Republici Hrvatskoj znatno se izmijenila, jer je Terminal utjecao na povećanje energetske neovisnosti Hrvatske i regije jugoistočne Europe. Njegov je kapacitet povećan za 10% te iznosi 2.9 bcm-a (kubičnih metara op.a.), a razmatra se i mogućnost novog povećanja što će dodatno utjecati na unaprjeđenje sigurnosti opskrbe”, javljaju iz Ministarstva.

“Isto tako, s ciljem praćenja sigurnosti opskrbe plinom i poticanja zakupaca na punjenje skladišta Okoli na razinu od 90 posto do početka ogrjevne sezone 1. studenog 2022., Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je Odluku o proglašavanju ranog upozorenja vezanoga uz razinu kriznih stanja zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske, koja je stupila na snagu 26. travnja 2022. godine”, dodali su.

Što je dosad o ovome rekao ministar Filipović?

Ministar gospodarstva Davor Filipović iz Bruxellesa je jučer poručio kako je “Hrvatska je jedna od država članica EU-a koja bi najmanje osjetile prekid isporuke ruskog plina zahvaljujući LNG terminalu na Krku.” Nakon sastanka ministara energetike Europske unije dodao je: “Mi smo među najspremnijim zemljama u EU-u u slučaju takve situacije.”

Najavio je da će država napuniti podzemno skladište plina Okoli kako bi poboljšala sigurnost opskrbe plinom. Filipović nije htio komentirati najave o šestom paketu sankcija EU-a protiv Rusije, koji bi mogao uključivati embargo na uvoz ruske nafte. “Ne bih htio komentirati dok se paket na objavi”, rekao je. Filipović je jučer istaknuo i da je Hrvatska već povećala kapacitet LNG terminala na Krku s 2,6 na 2,9 milijardi kubičnih metara plina i da ga je spremna uz pomoć europskih partnera dodatno povećati.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.