Politics

Finska zatvara granice Rusima. Masovni skupovi u Rusiji za aneksiju istoka Ukrajine


Novinar i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov je u razgovoru za Reuters danas rekao da “Ukrajina nikad neće oprostiti Rusiji” za rat.

Muratov je rekao kako je moderna tehnologija “dovela užase rata u domove ljudi” te istaknuo uništenje Mariupolja na jugu Ukrajine te navode o ratnim zločinima ruskih vojnika u okupiranim gradovima Irpinu i Buči.

“Možete željeti oprostiti sve, ali onda ćete u tražilicu upisati Mariupolj, Irpin ili Buča. Nakon toga više ne možete oprostiti nijednu stvar. Svaki korak ovog rata, svaki zločin, svaki pucanj, svaki iščupani testis – ostat će zauvijek”, rekao je Muratov, koji je 1993. bio jedan od osnivača neovisnih ruskih novina Novaja Gazeta. Rekao je da je rat u Ukrajini vratio Rusiji pola stoljeća unazad te “ugasio nadu, ljubav i vjeru u budućnost” među Rusima.

“Više nemamo vjere. Rusiju i Ruse više nitko ne voli. Ljubav je bila jako važna stvar ako želite putovati, učiti, vjerovati u svog boga, čitati knjige koje volite. Nažalost, dogodio se globalni gubitak našeg ugleda, gubitak povjerenja”, rekao je Muratov. 

“Gubitak ugleda je teško nadoknaditi. Ako izađete na ulicu u Rusiji i pitate ljude ‘Treba li vam Herson’, ljudi će vas gledati kao da ste moron. Pitat će vas ‘Što? Zašto pričaš o Hersonu? Imam hipoteku, a ne Herson'”, rekao je Muratov.

“Za političare s upaljenim mozgovima, pobjeda je povezana s aneksijom stranih teritorija”, rekao je nobelovac.

Novaja Gazeta više ne izlazi kao tiskana novina, ali ima web stranicu. Muratov je obećao da neće napustiti Rusiju, kazavši: “Imamo 82 zaposlenih koji su u Rusiji i naravno da ostajem s njima. Radit ćemo sve dok hladna cijev ne dotakne naša užarena čela.”

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.