Politics

Hamag bicro ukratko: to je trebala biti agencija za pomoć poduzetništvu, postala je uhljebilište za HDZ-ovce


Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) sve do sada, do uhićenja Magdalene Dovečer, jedne od voditeljica u toj agenciji, nekako je prolazila ispod radara. No, bilo je pitanje dana kada će i oni doći na red, jer se bave financiranjem raznih projekata, a gdje su novac i natječaji, tu neizbježno ima i kriminala. U Hrvatskoj stvari tako funkcioniraju.

Bilo bi logično da vođenje ovakvog tipa agencije, koja se bavi potporom poduzetništvu i inovacijama, bude prepušteno ljudima koji su se u svojoj karijeri bavili takvim stvarima, a ne da presudna bude stranačka iskaznica.

Međimurski HDZ-ovci na pozicijama u HAMAG-u

No, kao i na drugim sličnim pozicijama, i ovu agenciju vodi stranački čovjek, Vjeran Vrbanec, međimurski HDZ-ovac koji je na čelo HAMAG-a došao direktno s mjesta nekakvog pročelnika u Međimurskoj županiji. Slučajno ili ne, i uhićena Dovečer bila je članica međimurskog HDZ-a. Vjerojatno njih dvoje nisu jedini međimurski HDZ-ovci zaposleni u HAMAG-u.

Dovečer je uhićena zahvaljujući radu Ureda europskog tužitelja, a osumnjičena je za namještanje natječaja za izradu promotivnog materijala za projekt spajanja lokalnih jedinica. Posao vrijedan milijun kuna željela je namjestiti vlasniku grafičkog obrta iz Nedelišća, s kojim je navodno u rodbinskim vezama. Namještanje natječaja gotovo je uobičajena praksa i Dovečer se – da je to pokušala par godina ranije – vjerojatno ne bi dogodilo ništa.

Malverzacije za hrvatske političare postale rizičnije

Ured europskog tužitelja, koji je započeo s radom sredinom prošle godine, ima zadatak štititi proračunski novac Europske unije pa su zbog toga malverzacije s EU novcem za hrvatske političare postale daleko rizičnije nego kada se to radi s novcem isključivo hrvatskih poreznih obveznika.

Prema onome što se za sada zna, Dovečer je natječaj namještala na vrlo primitivan način. Uvjete je pokušala prilagoditi tako da na natječaju pobijedi njezin rođak, a kako je i osobno ocjenjivala ponude, bila je u poziciji eliminirati svu konkurenciju. Srećom, do zaključenja posla nikada nije došlo, jer ih je omela akcija istražitelja.

Za razliku od hrvatskih istražnih tijela, čini se da Ured europskog istražitelja znatno brže i efikasnije radi svoj posao. U godinu i tri mjeseca, otkako su krenuli s radom u Zagrebu, već je stradalo nekoliko osoba iz samog vrha hijerarhije dodjele europskog novca.

Do sada palo nekoliko Plenkovićevih ministara

U Remetincu su spavali i bivša ministrica za EU fondove Gabrijela Žalac, bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je pod istragom završio zbog svojih privatnih poslova, a na meti istražitelja našao se i Tomislav Petric, bivši ravnatelj SAFU-a – Središnje agencije za ugovaranje i financiranje projekata Europske unije.

Usprkos svemu tome, hrvatski političari očito još nisu naučili lekciju da je neusporedivo veća vjerojatnost da će u zatvoru završiti zbog krađe novca iz EU fondova, nego iz državnog ili lokalnih proračuna. Doslovno bilo tko može poslati prijavu Uredu europskog tužitelja, ako primijeti nešto sumnjivo, a prema svemu što smo do sada vidjeli, nema sumnje da će – ako postoje dokazi – slučaj biti obrađen.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.