Politics

Hrvatska primljena u eurozonu, Marić objašnjava kako će točno izgledati tranzicija


Ministar Zdravko Marić u Bruxellesu je dao izjavu nakon odluke o ulasku u eurozonu. Ponovio je da je ovo povijesni dan za Hrvatsku, uz opasku kako sada ima puno operativnog posla; od kovanja kovanica, puno elemenata koje mora provesti Fina i slično.

Ispričao je da će građani već od kraja godine moći kupovati kovanice eura, dok 1. siječnja dolazi prava tranzicija, nakon čega slijede dva tjedna dvojnog plaćanja. Tada će se moći plaćati u kunama i eurima, a nakon toga će se plaćati samo u eurima, od 14. siječnja.

“Svi trgovci i oni koji izražavaju cijene i bilo koje druge financijske pokazatelje, već sada mogu, a od 5. rujna su obvezni dvojno iskazivati cijene, i u kunama i u eurima. Ta obveza će trajati do kraja 2023.”, dodao je. Govoreći o razdoblju od 1. do 14. siječnja, tijekom kojeg će se moći plaćati i u kunama i u eurima, rekao je da će kupci odnosno ostatak dobijati u eurima.

Oprostio se od kolega u EU

Novinari su ga pitali i hoće li doći do divljanja cijena s dolaskom eura. Kaže kako je inflacija na makroekonomskoj razini, a na pitanje “je li recesija neizbježna?”, pozvao je sve koje doprinose u gospodarstvu da “očuvaju ekonomsku aktivnost”. Kazao je da je zadnjih dana puno razgovarao sa svojim nasljednikom te da želi da on što prije uđe u posao.

Ispričao je da se oprostio od kolega i zahvalio im se. “Ovo je bilo lijepo razdoblje života, šest i pol godina, za stolom sam ovdje bio drugi najstariji ministar po mandatu. Sada mađarskom kolegi prepuštam da suvereno bude najstariji”, kazao je.

Govoreći o mandatu novog ministra Marka Primorca kazao je da ministar financija uvijek u rukama ima vrući krumpir jer je pozicija jednostavno takva. “Zadovoljan sam ovime što smo učinili”, rekao je Marić, posebno s obzirom na “nepredviđene krize poput covida.”

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.