Entertainment

Jedini britanski premijer koji je bio predak današnje kraljice Elizabete II. – 1738.


William Cavendish-Bentinck, vojvoda od Portlanda, bio je pradjed Cecilije Cavendish-Bentinck, bake današnje britanske kraljice. Osim što je bio na vrhu političke vlasti u Velikoj Britaniji, zanimljivo je da je bio i jedan od najvećih zemljoposjednika u toj državi.

Dana 14. travnja 1738. godine rođen je William Cavendish-Bentinck, vojvoda od Portlanda i britanski premijer. Među svim je premijerima osobito zanimljiv po tome što je bio predak britanske kraljice Elizabete II., i to po njenoj majci Elizabeth Bowes-Lyon (poznatoj i kao kraljica-majka). Naime, baka kraljice Elizabete II. – Cecilia – pripadala je rođenjem obitelji Cavendish-Bentinck i bila je praunuka spomenutog premijera. William Cavendish-Bentinck, vojvoda od Portlanda, naslijedio je golemo bogatstvo od svoje majke, svojedobno najbogatije aristokratkinje u Velikoj Britaniji. Od oca je, pak, naslijedio titulu vojvode od Portlanda, kao i titulu markiza od Titchfielda.

Na premijerskom položaju bio je dva puta, i to u razmaku od čak 24 godine. Osim što je bio na vrhu političke vlasti u Velikoj Britaniji, zanimljivo je da je bio i jedan od najvećih zemljoposjednika u toj državi, uvelike zahvaljujući naslijeđu nekadašnjih vojvoda od Newcastlea, koje je dobio preko svoje majke. Vojvoda od Portlanda preminuo je 1809. godine u svojoj 72. godini, nedugo nakon napuštanja premijerskog položaja. Na čelu britanske vlade naslijedio ga je Spencer Perceval.


Komentari

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.