Entertainment

Jesu li gladijatori doista imali zvjezdani status?


Izvor: YouTube
Spartacus II We are gladiators

Analiza osteološke građe nađene u poznatom antičkom gradu Efezu, smještenom na zapadnoj obali Male Azije pokazala je, kažu tako arheolozi, da su gladijatori, barem oni elitni, bili prilično njegovani i razmaženi profesionalci, koje uspoređuju s današnjim precjenjenim nogometašima. Međutim, povijesna znanost često ide u ekstreme pa kao što je nekada tvrdila da su gladijatori bili ljudi s ruba društva, prljavi i očajni, sada se pak tvrdi da su bili svi odreda bogati i slavni, poanta je da su to mogli biti, ali su taj status dosezali rijetki.  Ono što je novo u odnosu na prijašnje shvaćanje da je postojala posebna elitna kategorija u koju su željeli svi ući, ali je ona bila rezervirana samo za nadarene pojedince.

Razlika između gladijatora i nogometnih zvijezda i zvjezdica

Postojale su gladijatorske škole u kojima su se gladijatori obučavali godinama. Tu su dobivali bolju hrana i zdravstvenu skrb. Oni koji su stvarno obećavali imali su bolji status od ostalih, i samo donekle bi se mogli usporediti s nogometnim zvijezdama današnjeg vremena. Bitna je razlika između spomenutih nogometnih zvijezda i gladijatora u tome što je potonjima “glava bila stalno u torbi”, odnosno svakodnevno su mogli izgubiti život dok nogometaši i druge zvjedze nisu izloženi opasnosti. Kada govorimo o toj smrtnoj opasnosti onda ne mislimo samo na opasnost u direktnoj borbi već i na činjenicu da je medicina bila nerazvijena i da se umiralo često od infekcija zbog čega je njihov posao bio iznimno opasan.

Nadalje, profesiju nogometaša sami birate dok gladijatorom postajete najčešće ne svojom voljom, već zahvaljujući onome što bi mogli nazvati okrutnim prstom sudbine. Oni koji bi svojevojno ušli u gladijatorske škole na to je prisiljavalo siromaštvo i želja za slavom. Gladijatorska obuka je bila skupa, a oni koji bi je završili postajali bi vrijednom robom te je cilj njihovih vlasnika bio da ta roba ne bude brzo uništena, odnosno da što dulje služi svrsi. Nadalje, ekstremno novo gledište na gladijatore treba smjestiti i u kontekst gladijatorskih pobuna, koje pokazuje da gladijatori nisu baš bili presretni zbog svog položaja, sjetite se samo Spartaka. Činjenica je da se položaj gladijatora promijenio u carsko doba u odnosu na republikansko vrijeme, no oni najčešće nisu raspolagali sobom i svojim tijelima te su bili oruđe u rukama drugih.

Žene koje stižu pod okriljem noći

U duhu njihove skupe i dugotrajne obuke gladijatori su dobivali zadatke koji su trebali pružiti dobru zabavu publici, ali i omogućiti gladijatoru preživljavanje. Kako bi što duže poživjeli imali su osiguranu dobru medicinsku skrb. Naravno, što je gladijator bio poznatiji i na višoj cijeni imao je i bolju skrb, tako je gladijatore liječio i jedan od najpoznatijih liječnika antike Galen. Logori u kojima su se obučavali gladijatori bili su zatvorenog tipa, pa iako oni iz njih nisu mogli otići svojom voljom, žene visokog roda rado su pristizale u logore ovog tipa pod okriljem noći. Zanimanje gladijatora ulazilo je u zabavnu industriju i donosilo je veliki profit kroz organizirana klađenja. Gladijatori su mogli postići slobodu i slavu, no nije bilo jamstva da će tome biti sigurno tako. Spavanje sa ženama, a vjerojatno i muškarcima po potrebi i želji, naravno ne gladijatorovoj, bilo je nešto na što su bili prisiljeni jer u osnovi istina je da nisu imali kontrolu nad svojim tijelima i nisu mogli odlučivati što bi, a što ne bi. Tako vi niste birali partnere za zabavu pod okriljem noći već bi oni birali vas, što je moglo biti nezgodno jer niste mogli reći ne.

Netko ih je jednom usporedio s dobro uhranjenim i održavanim trkaćim konjima koji su bili uvijek u nečijem vlasništvu, i ta nam se usporedba čini najtočnijom. U njihovim životima sve je bilo manje-više stvar prisile, a pravo izbora je bila prava nepoznanica. Istina o njima je negdje na sredini između dvaju dominirajućih ekstrema.

Piše: Sonja Kirchhoffer


Komentari

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.