Politics

Jesu li SAD zbilja pomogle potopiti Moskvu? U Pentagonu i Bijeloj kući bjesne: ‘To je neodgovorno’


U četvrtak je u američke medije procurila informacija da je SAD pomogao Ukrajincima kako bi potopili krstaricu Moskvu koja se nalazila u Crnom moru. NBC, CNN i The New York Times objavili su da je SAD pomogao Ukrajini dijeljenjem svojih obavještajnih podataka.

Informaciju je dao američki dužnosnik koji je kazao da je Ukrajina sama odlučila ciljati i potopiti vodeći brod ruske crnomorske flote koristeći vlastite protubrodske rakete. No, s obzirom na ruske napade na ukrajinsku obalu s mora, SAD je pružio “niz obavještajnih podataka” koji uključuje lokacije tih brodova, rekao je dužnosnik, koji nije bio ovlašten govoriti javno i govorio je pod uvjetom da ostane anoniman.

Demanti Pentagona

Ubrzo nakon objave informacije oglasili su se iz Pentagona s demantijem navodeći kako nisu Ukrajini dali “konkretne informacije o ciljanju” kako bi potopila Moskvu. “Nismo bili uključeni u odluku Ukrajinaca da napadnu brod niti u operaciju koju su oni izveli. Nismo imali prethodnu spoznaju o namjeri Ukrajine da gađa brod”, kazao je u četvrtak navečer tajnik Pentagona John Kirby.

“Ukrajinci imaju vlastite obavještajne sposobnosti za praćenje i gađanje ruskih mornaričkih brodova, kao što su to učinili u ovom slučaju”, dodao je.

Osuda iz Bijele kuće

Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće osudilo je izvješće New York Timesa kao “neodgovorno”. “Sjedinjene Države pružaju obavještajne podatke na bojištu kako bi pomogli Ukrajincima u obrani svoje zemlje”, rekla je glasnogovornica NSC-a Adrienne Watson. “Ne pružamo obavještajne podatke s namjerom da ubijemo ruske generale.”

Navođena raketna krstarica s posadom od 510 ljudi, Moskva bila je vodeći brod ruske Crnomorske flote. Potonuo je 14. travnja nakon što su ga pogodile dvije ukrajinske protubrodske rakete Neptun, rekli su američki dužnosnici. Moskva je priopćila da je brod potonuo nakon požara, a prilikom tegljenja. Moskva je bio najveći ruski ratni brod potopljen u borbama od Drugog svjetskog rata.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.