Politics

Jutarnji list – Europski sud se praktički proglasio nenadležnim za slučaj kredita u švicarcima: ‘Ne treba stvarati paniku‘Europski sud donio odluku o konvertiranim kreditima u švicarskim francima, koji nije povoljan za korisnike tih kredita, piše N1.

U presudi se kaže da takvi krediti ne spadaju pod direktivu o zaštiti potrošača. Točnije, kaže se ovako: “Članak 1. stavak 2. Direktive Vijeća 93/13/EEZ od 5. travnja 1993. o nepoštenim uvjetima (odredbama) u potrošačkim ugovorima treba tumačiti na način da ugovorne odredbe koje su odraz odredaba nacionalnog prava na temelju kojih je prodavatelj robe ili pružatelj usluge bio dužan potrošaču predložiti izmjenu njihova originalnog ugovora putem sporazuma čiji je sadržaj određen tim odredbama i taj je potrošač imao mogućnost prihvatiti takvu izmjenu nisu obuhvaćene materijalnim područjem primjene te direktive.”

Vrhovni sud Republike Hrvatske mora presuditi i donijeti konačno tumačenje, prva je reakcija iz udruge Franak.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić nije želio spekulirati o rokovima kad će Vrhovni sud donijeti konačnu odluku o konvertiranim kreditima u švicarskim francima, nakon što se Sud Europske unije praktički proglasio nenadležnim.

“Svjesni smo da se to tiče velikog broja naših građana, radi se na svim predmetima i ne treba sad stvarati paniku. Konačnu odluku o tom pitanju svakako će donijeti Vrhovni sud RH”, izjavio je Dobronić, piše N1.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.