Politics

Jutarnji list – Vujnovca na ‘Tuđmanu‘ carinici ulovili s neprijavljenom ogrlicom od 500.000 €: ‘Bio je to previd, platit će sva davanja‘Carina potvrdila Vujnovčevo kažnjavanje zbog neprijavljivanja ogrlice

Carinska uprava Ministarstva financija potvrdila je da je prekršajno kaznila vlasnika Prvog plinarskog društva (PPD) Pavla Vujnovca zbog neprijavljivanja carini ogrlice vrijedne nešto više od pola milijuna eura.

Carinska uprava je precizirala da se Vujnovac s ogrlicom vraćao iz Züricha te da su carinici na zagrebačkom aerodromu spazili Vujnovčevu ogrlicu ‘‘neposrednim opažanjem/obavljanjem nadzora‘‘ te da je direktor i vlasnik PPD-a zbog neprijavljivanja robe kažnjen s novčanom kaznom od 50.000 kuna.

U Carini ističu da se u konkretnom slučaju ne radi o kaznenom djelu, nego o postupanju na koje je primjenjivo prekršajno zakonodavstvo.

“Ovo stoga jer je za kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora potrebno između ostaloga, da se radi o robi koja je predmet zabrana ili ograničenja, što u konkretnom predmetu nije bio slučaj”, stoji u odgovoru Carine na upit portala Index radi li se o kaznenom djelu za koje je zaprijećena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Carina dodaje da su s obzirom na veću vrijednost robe izvršene konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom, što je, kako ističe, redovna praksa u sličnim predmetima, a nakon čega je proveden prekršajni postupak koji je pravomoćno okončan te je novčana kazna i plaćena.

Roba koja je predmet postupanja privremeno je oduzeta radi osiguranja naplate carinskog duga, nadodaje Carina.

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je potvrdilo da je od Carine zatražilo dostavu dokumentacije radi provjere ima li u navedenom elemenata i kaznenog djela.

Vujnovac je, pored PPD-a, vlasnik Energia naturalis Grupe (Enna Grupa) i najveći dioničar Pevexa, a početkom lipnja je predložen za člana Upravnog odbora Fortenove nakon što je dotadašnji član uprave te grupe Sergei Volk podnio ostavku na sve funkcije. (Hina)

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.