Entertainment

Kiribati – država koja uvijek prva na svijetu ulazi u novi dan i novu godinu – 1979.


Vremenske su zone u Kiribatiju postavljene tako da jedan dio države koristi univerzalno vrijeme uvećano za čak 14 sati (UTC +14). To je jedini dio svijeta u takvoj vremenskoj zoni, što znači da Kiribati od svih država na svijetu uvijek prvi ulazi u novi dan i novu godinu.

Dana 12. srpnja 1979. godine nezavisnost je dobila otočna država Kiribati u Tihom oceanu. Ta je država osobito zanimljiva po iznimno velikoj raštrkanosti svojih otoka. Naime, pojedini otoci Kiribatija međusobno su udaljeni čak do nekih 4.500 kilometara, što je gotovo jednako udaljenosti od Stockholma u Švedskoj do Kabula u Afganistanu. Cijela se država Kiribati prostire na otprilike 3.500.000 četvornih kilometara oceana, što nadmašuje površinu čitave Indije.

Država Kiribati sastoji se od 33 otoka, čija je ukupna površina tla samo 811 četvornih kilometara (otprilike kao dva hrvatska otoka Krka). Po toj je površini Kiribati jedna od najmanjih država na svijetu. Ukupan broj stanovnika Kiribatija iznosi oko 106 tisuća.

Osobito je zanimljivo da je Kiribati država koja prva u svijetu ulazi u novi dan. Naime, 1995. godine vremenske su zone u Kiribatiju postavljene tako da jedan dio države koristi univerzalno vrijeme uvećano za čak 14 sati (UTC +14). To je jedini dio svijeta u takvoj vremenskoj zoni, što znači da Kiribati od svih država na svijetu uvijek prvi dočekuje i novu godinu (prvi su ušli i u novo tisućljeće 1. siječnja 2001. godine).


Komentari

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.