Politics

Ljudi, službeno nam je stigla jesen :)


STIGLA nam je jesen.

Točno u 03:04 po našem vremenu dogodila se jesenska ravnodnevica, odnosno ekvinocij. Ovo je jedan od dva dana u godini kad su dan i noć jednako dugi diljem Zemlje. Drugi takav je prvi dan proljeća.

Ako baš želite ulaziti u detalje, dan i noć zapravo nisu savršeno jednaki tijekom jesenskog ekvinocija.To je zato što se ekvinocijem smatra dan u kojem središte sunca zađe točno 12 sati nakon što je izašlo, dok se dan mjeri drugačije, odnosno od trenutka kad vrh sunca izađe do trenutka kad zadnji njegov komadić zađe, istaknuli su iz Američkog mornaričkog opservatorija.

No te brojke približno su jednake tijekom nekoliko dana prije i nakon ekvinocija. Jesen traje do 21. prosinca, odnosno do zimskog solsticija.

Dolaze hladniji dani

Dolazak jeseni znači i dolazak hladnijih dana te vađenje dugih rukava iz ormara.

I dok se jedni tome raduju, drugi baš i ne, ali ako je vjerovati istraživanjima, jesen je idealno doba godine za zbližavanje ljudi upravo zbog hladnijeg vremena.

Padanje lišća, kiše, vjetrovi… Sve su to razlozi zbog kojih bismo se svi vrlo rado stisnuli uz nekoga kako bismo se utoplili i uživali u tim trenucima.

I dok se kontinentalci već na samom početku jeseni smrzavaju na niskim temperaturama, Dalmatinci i Primorci zajedno s zakašnjelim gostima još uvijek uživaju u kupanju, iako im je za to ostalo još vrlo malo vremena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.