Politics

Mario Banožić i Matej Tonin razgovarali o stanju u UkrajiniHrvatski ministar obrane Mario Banožić i njegov slovenski kolega Matej Tonin istaknuli su u utorak da će obje zemlje nastaviti podržavati Ukrajinu u njezinoj borbi za slobodu i teritorijalni integritet, priopćio je MORH.

Banožić je bio domaćin uzvratnog posjeta slovenskog kolege Mateja Tonina na Malom Lošinju.

Na sastanku se razgovaralo o stanju u Ukrajini, bilateralnoj obrambenoj suradnji Hrvatske i Slovenije, suradnji na multilateralnoj razini u okviru NATO i EU te o regionalnim inicijativama i projektima.

Na sastanku su bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Slovenije brigadni general Robert Glavaš.

Banožić je rekao kako je i ovaj sastanak potvrda da je bilateralno obrambena suradnja dvije zemlje vrlo intenzivna, posebno u vojnoj izobrazbi te vojnim vježbama.

Ministri su se složili da će i Hrvatska i Slovenija nastaviti pomagati i podržavati Ukrajinu i njezinu borbu za slobodu i teritorijalni integritet te su još jednom osudili rusku agresiju na Ukrajinu, navodi se u priopćenju.

„Suradnja Hrvatske i Slovenije u okviru NATO-a ogleda se u razvoju NATO ciljeva sposobnosti, zajedničkih inicijativa i projekata. Posebno ističem suradnju u okviru Međunarodnog središta za obuku posada za specijalne zračne operacije (MSAP) u Zadru te NATO Središtu izvrsnosti za planinsko ratovanje u Poljču-Slovenija. U NATO misiji KFOR-u na Kosovu Hrvatska i Slovenija zajedno sudjeluju u okviru Regionalnog zapovjedništva Zapad“, rekao je Banožić, dodaje se u priopćenju MORH-a.

Slovenski ministar obrane Tonin je u ime slovenske vlade zahvalio na konstruktivnoj suradnji kao i pomoći hrvatskih zračnih snaga u nedavnom gašenju požara u Sloveniji.

Predložio je intenziviranje suradnje u području obuke, posebice korištenja vojnih poligona kao i u području školovanja.

Ministri su razgovarali o procesima opremanja i modernizacije oružanih snaga Slovenije i Hrvatske, posebice u kontekstu NATO obveza.

Razmijenili su stavove o situaciji u jugoistočnoj Europi i usuglasili se da je i Zagrebu i Ljubljani prioritet očuvanje mira i stabilnosti na tom području, prvenstveno u Bosni i Hercegovini, zaključuje se u priopćenju.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Najčitaniji članciSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.