Politics

Njihovi aduti su priroda, kulturno naslijeđe i odlično vino. Doživite Srijem i Slavoniju!


Odmor nakon ljetovanja ili vikend bijeg s vrućeg gradskog asfalta? Punjenje baterija ili putovanje iz zabave? Hedonist ste, rekreativac, ljubitelj kulturnog turizma? Ako ste se pronašli u bilo kojoj od ovih kategorija odaberite Srijem i Slavoniju, evo i zbog čega.

Priroda i aktivnosti

Promatranje ptica u Nijemcima, veslanje, jahanje, brzo hodanje ili trčanje, šetnja poučnim stazama, stotine kilometara biciklističkih ruta povezanih s rutom Srijem koja se nadovezuje na EuroVelo 6, poznatu Dunavsku rutu…, idealan odmor za ljubitelje prirode i aktivnog odmora.

Danijel Soldo, Izvor TZ VSŽ

Ne znate smiruje li vas više slavonska ravnica ili vinorodni brežuljci Fruške gore, opušta li vas više šetnja Spačvanskom šumom ili plovidba Dunavom, Bosutom, Spačvom i Virovima. Uživati u tišini, napuniti baterije, posvetiti se sebi, osloboditi se stresa, otkriti nešto novo, drugačije, ponovo se osjećati slobodni, sve vam to nudi ovaj pitomi prostor na krajnjem istoku Hrvatske.

Preporuka: šetnja jednom od šest novih uređenih i mapiranih tematskih planinarsko-pješačkih staza na Fruškoj gori. Dio njih vodi do najvišeg srijemskog vrha Liske, a čak četiri prolaze Skandalom, najistočnijom kontrolnom točkom Hrvatske. Planinari, evo prilike za novi pečat.

Danijel Soldo, izvor TZ VSŽ

Kultura i naslijeđe

Povijesne gradske jezgre, ušorene ulice, ambijentalna sela, obnovljeni dvorci, kulturno naslijeđe staro više od osam tisuća godina, urbano i ruralno, tradicionalno i moderno, sve u savršenoj harmoniji. Pravo otkriće za “kulturnjake”.

Uz obavezan posjet Muzeju vučedolske kulture u Vukovaru, imate li vremena posjetite barem još jedan od brojnih muzeja. Dva su smještena u prekrasnim obnovljenim dvorcima: Gradski muzej Vukovar u Dvorcu Eltz, a Muzej Grada Iloka u Dvorcu Odescalchi, jedan u graničarskom čardaku u Županji, a Gradski muzej Vinkovci u najljepšoj baroknoj zgradi na korzu. I da ne zaboravimo Muzej šumarstva u Bošnjacima posvećen hrastu lužnjaku koji je duboko ukorijenjen u tradiciju ovog kraja.

Vedran Čuljak, izvor TZ VSŽ

Preporuka: Za najljepši pogled u Srijemu i Slavoniji popnite se na vukovarski Vodotoranj. Ovaj simbol hrvatskog zajedništva, stradanja i otpora u Domovinskom ratu danas je jedna od najvećih atrakcija na istoku Hrvatske, a s Eiffelovim tornjem, Empire State Buildingom, Buraj Khalife i drugim svjetskim poznatim tornjevima, član je World Federation of Great Towers.

Darko Kešnjer, Izvor TZ VSŽ

Vinska priča

Većina će suturno pomisliti na slavni iločki traminac koji u Srijemu daje najbolje rezultate, no oni upućeniji znaju da u podrumima na istoku Hrvatske nastaju vrhunske graševine, rajnski rizlinzi, sauvignoni, sivi pinoti, vrhunske frankovke, pitki rosei, odlični merloti, lagani, elegantni pjenušci. Vinske priče Srijema čini dvadesetak vinarija na iločkoj vinskoj cesti koja prolazi središtem grada i dalje vijuga Fuškom gorom kroz nepregledne vinograde Vukova, Ladanjskog imanja Principovac i najistočnijeg hrvatskog položaja Radoša.

Davorin Krešić

Preporuka: posjet Starim podrumima u Iloku u kojima iz 15. i 18. stoljeća, degustacija u najmanje tri podruma Srijemskog vinogorja i ručak ili večera u iločkom hotelu Dunav s Michelinovom preporukom. Vrhunsko gurmansko iskustvo Srijema i Slavonije.

 

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.