Politics

Od danas kreće povrat porezaOd ponedjeljka, 2. svibnja država kreće s isplatom povrata poreza na dohodak za 2021. godinu. To je pravo ostvarilo gotovo 664 tisuće poreznih obveznika u visini od 1,7 milijardi kuna.

Ravnatelj Porezne uprave u Novom Zagrebu Božidar Kutleša za RTL Danas je otkrio kome novac stiže prvo.

– Ove godine povrat poreza na dohodak i povrat prireza na dohodak ostvarit će 663.564 građana. Iznos povrata poreza bit će 1.7 milijardi kuna. Povrati kreću već od sutra. Cjelokupan posao trebao bi se završiti do kraja mjeseca – kazao je.

– Što se tiče isplata, rješenja su već donesena. Stizat će tijekom petog mjeseca na adrese. A već od sutra uz rješenja kreću i isplate. Osim povrata, postoji i određeni broj građana koji će dobiti rješenja za uplatu razlike poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak. Ove godine govorimo o 91 tisući građana s obvezom od 316 milijuna kuna. No oni će biti obvezni platiti u kolovozu, a povrat će biti u svibnju – rekao je Kutleša.

Mladi do 25 godina dobit će puni povrat poreza i prireza, a mladima od 26 do 30 godina država će vratiti 50 posto.

– 146 tisuća mladih do 25 godina i od 26 do 30 ostvarili su pravo na povrat poreza na dohodak i prirez poreza na dohodak u iznosu od 640 milijuna kuna. Možemo očekivati i ove godine da će cjelokupan posao biti završen tijekom svibnja – kazao je.

Otkrio je i što je s prijavama onih koji dohodak primaju iz inozemstva te koliko tu ima povrata poreza, a koliko uplata Poreznoj.

– Naš poziv urodio je plodom, više od 13 tisuća građana prijavilo se sa svojim dohotkom iz inozemstva. Još uvijek je otvorena mogućnost prijava takvog dohotka i nadamo se da će naši građani tu mogućnost iskoristiti. Podsjećam, u tom slučaju mogu birati opcije. Hoće li to biti jednokratna prijava za 2022. godinu ili će po godinama. Sve što bude išlo u korist građanima, mogu iskoristiti. Dobrovoljna prijava podrazumijeva da neće biti kamata ni prekršajnog postupka. O svemu se mogu informirati u ispostavama Porezne uprave gdje će ih uputiti na njihova prava i pogodnosti koje im ovaj postupak pruža – kazao je Kutleša.

Najčitaniji članciSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.