Politics

Ovo su najljepša tradicionalna imena za djevojčice i dječake


DOK neki roditelji biraju originalnost, drugi se radije odlučuju za klasiku. Ovim tradicionalnim imenima za djevojčice i dječake teško je odoljeti. Posebna su i uvijek u modi, a u Hrvatskoj su posljednjih godina ponovno aktualna. Pogledajte o kojim se dječjim tradicionalnim imenima radi, možda vam posluže kao inspiracija.

Dorotea

Dorotea ili Dora je tradicionalno žensko ime koje ne izlazi iz mode već dugi niz godina te ga roditelji često biraju za svoje djevojčice. Nastalo je od grčkih riječi “doron”, što znači dar, i “theos”, što znači bog. Značenje imena je stoga božji dar. Ovo predivno ime imalo je i važnu ulogu u poznatom Šenoinom književnom djelu Zlatarovo zlato. Smatra se da su djevojčice koje nose ime Dora vrlo inteligentne, komunikativne i vesele.

Petra

Ime Petra dolazi od latinske riječi “petrus”, što u prijevodu znači kamen ili stijena, a djevojčice koje nose ovo ime su snažne, vrlo samostalne, nepokolebljive i odlučne. Ovo je ime već dugi niz godina među najpopularnijim ženskim imenima u Hrvatskoj jer je ženstveno i tradicionalno.

Klara

Ime Klara potječe od stare latinske riječi “clarus”, koja u prijevodu znači jasan, a upravo su takve Klare – jasne i direktne. Prema numerologiji, djevojčice koje nose ovo tradicionalno ime najviše cijene iskrenost. Osim toga, prave su intelektualke i uvijek sklone preispitivanju vlastitih postupaka.

Tonka

Iako je ovo žensko ime zapravo izvedenica imena Antonija, Tonka je danas jedno od najpopularnijih imena u Hrvatskoj. Malo ljudi zna da popularnost ovog imena seže još iz 40-ih godina prošlog stoljeća, a dolazi od latinske riječi “antonius”, što u prijevodu znači prvi, napredan. Djevojčice koje nose ovo posebno ime su tople, odane i pomalo nestašne.

Rita

Rita je staro žensko ime koje se ponovno vraća u modu i sve je češći odabir roditelja u Hrvatskoj. Ovo predivno ime nastalo je od grčke riječi “margarites”, što u prijevodu znači biser. Djevojčice koje nose ovo ime poznate su po svojoj empatiji i vedrini.

Luka

Luka je ime jednog od evanđelista u Bibliji, a dolazi od latinske riječi “lux”, što znači svjetlost, život. Izgleda da je ovo ime za dječake bezvremensko jer je već dugo na prvom mjestu prema popularnosti u Hrvatskoj.

Jakov

Ovo ime hebrejskog podrijetla u prijevodu znači “bog štiti”, a često se javlja i u drugim jezicima. Jakov je jedno od najčešćih imena, a vrhunac popularnosti doživjelo je prije desetak godina. Za dječake koji nose ovo ime kaže se da su jedinstveni i vatreni te iskreni prijatelji.

Toma

Ovo se ime posljednjih godina ponovno vraća u modu. Kršćanskog je podrijetla, a Toma je bio jedan od dvanaestorice apostola. Ime Toma dolazi od riječi “teomo”, što znači blizanac. Za dječake s ovim imenom govori se da su hrabri i vrijedni.

David

Još jedno tradicionalno ime koje je uvijek na samom vrhu popularnosti. David je u Bibliji drugi i najveći kralj Izraela, predak Isusa, a ovo ime potječe od starohebrejskog Dawidh, što znači voljen. Upravo se takvima smatraju dječaci koji nose ovo bezvremensko ime.

Šimun

Šimun je još jedno tradicionalno ime koje potječe iz Biblije, a znači “slušati”. Iako je najpopularnije bilo prije 10-ak godina, i dalje mu raste popularnost. Zanimljiva je činjenica da je ime Šimun vrlo popularno u Dalmaciji, dok se vrlo malo javlja u unutrašnjosti Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.