Politics

Papa Franjo: Patrijarh Kiril mi je 20 minuta čitao opravdanja za rat. Putin me ne želi vidjeti…Papa Franjo je u intervjuu za talijanski list Corriere della Sera poručio kako trenutno ne planira posjetiti Kijev, ali da je predložio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da se sastanu. 

– Prvog dana rata telefonirao sam ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Putina nisam zvao. Htio sam napraviti jasnu gestu koju će vidjeti cijeli svijet. Ali 20 dana nakon početka rata zamolio sam kardinala Parolina da pošalje poruku ruskom predsjedniku i kaže mu kako sam spreman otići u Moskvu. Odgovor još nismo dobili – rekao je. 

Papa Franjo poručio je da se boji kako se Putin ne želi i ne može sada sastati s njime. 

– Ali toliku brutalnost, pa kako to ne zaustaviti? Prije 25 godina doživjeli smo istu stvar s Ruandom – rekao je. 

Što se tiče odlaska u Kijev, papa Franjo kaže kako za sad ne ide tamo. 

– Poslao sam ondje kardinale Michaela Czernyja i Konrada Krajewskog. Ali osjećam da ja ne moram ići. Prvo moram u Moskvu, prvo moram upoznati Putina… Ali i ja sam svećenik, što mogu učiniti? Radim sve što mogu. Kad bi Putin barem malo otvorio vrata – rekao je. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Kritizirao je i patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, koji podržava rat u Ukrajini. 

– Razgovarao sam s njim 40 minuta putem Zooma. Prvih 20 minuta s kartice koju je držao u ruci čitao mi je sva opravdanja za rat. Slušao sam i rekao mu: “Ne razumijem ništa od ovoga. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo koristiti jezik politike, nego Isusov’ – prepričao je. 

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Najčitaniji članciSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.