Entertainment

Princ della Rovere – veliki meštar Reda ivanovaca (1866.)


Dana 10. srpnja 1866. godine rođen je Ludovico Chigi Albani della Rovere, veliki meštar Reda ivanovaca. Vitezovi ivanovci poznati su i kao hospitalci te kao malteški vitezovi, jer im je sjedište od 16. stoljeća bilo na Malti. Della Rovere bio je 76. po redu veliki meštar Reda ivanovaca, a vršio je tu funkciju od 1931. do 1951. godine, što je uključivalo cijelo razdoblje Drugog svjetskog rata. Tada ivanovci više nisu bili red vitezova-ratnika, već su se bavili prvenstveno zdravstvenom djelatnošću.

Podrijetlom je della Rovere pripadao najuzvišenijim talijanskim aristokratskim obiteljima te je usko povezana s Vatikanom. Obitelj Chigi dala je papu Aleksandra VII. (rođenog imena Fabio Chigi), obitelj Albani dala je papu Klementa XI. (rođenog imena Giovanni Francesco Albani), a obitelj della Rovere dala je čak dvojicu papa (Siksta IV. i Julija II.)

Della Rovere se rodio u gradu imena Ariccia, smještenom nedaleko od Rima. Od oca je naslijedio titule princa od Farnesea, Campagnana i Soriana, vojvode od Ariccije i Formella i markiza od Magliano Pecorareccia te funkciju nasljednog maršala Svete Rimske Crkve. Za velikog meštra Reda ivanovaca izabran je 30. svibnja 1931. godine.

Red ivanovaca posjeduje suverenitet, što znači da je ravnopravan suverenim svjetskim državama. Ipak, od gubitka Malte 1798. godine, taj Red ne posjeduje vlastiti državni teritorij, nego veliki meštar ima sjedište u Rimu. Veliki meštar della Rovere imao je znatnu ulogu jer je vodio Red ivanovaca tijekom Drugog svjetskog rata, kad je postojala velika potreba za humanitarnim djelovanjem malteških vitezova. Nakon tog je rata bio predsjednik međunarodnog odbora za obnovu znamenitog samostana Monte Cassino, koji je u ratu praktički sravnjen sa zemljom.

Piše: Boris Blažina


Komentari

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.