Politics

Rusi na ulicama zbog mobilizacije, masovno ih hapse. Rusija pustila zarobljene Azovce


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij se video porukom obraća Općoj skupštini UN-a. “Ukrajine želi mir. Europa želi mir. Svijet želi mir. Vidjeli smo tko je jedini tko želi rat. Samo jedna članica UN-a od svih je sretna zadovoljna ovim ratom”, rekao je Zelenskij, pa dodao kako su “sankcije protiv agresora su dio mirovne formule”.

Zelenskij je pred UN-om pozvao svijet na “kažnjavanje zbog zločina agresije i zbog kršenja teritorijalnog integriteta”, pa dodao: “Ta kazna mora ostati na snazi sve dok se međunarodno priznate granice ne vrate u prvotno stanje”.

Ukrajinski predsjednik je u sklopu svojih poziva na kažnjavanje Rusije rekao da to uključuje i zabranu glasanja Rusiji u međunarodnim tijelima te korištenja svog prava veta u Vijeću sigurnosti UN-a. “Sve dok agresor sudjeluje u tijelima međunarodnih organizacija koje donose odluke, on mora biti izoliran od njih”, rekao je Zelenskij

“Ovo je rat za život. Svijet mora zaštititi život”, rekao je Zelenskij i pozvao na osnivanje specijalnog međunarodnog suda za ruske ratne zločine u Ukrajini.

“Mi nismo pokrenuli ovaj rat. Održali smo 88 razgovora u različitim formatima kako bismo spriječili izbijanje rata”, rekao je Zelenskij, dodajući kako je ruska agresija započela 2014. upadima na ukrajinski teritorij te kulminirala “totalnom invazijom” prije sedam mjeseci.

“Nemamo izbora nego braniti se”, rekao je Zelenskij te pozvao svijet da kazni Rusiju. “Rusija bi trebala platiti za ovaj rat svojom imovinom”, rekao je Zelenskij, dodajući da bi udar na ruske prihode imati “značajan učinak na ruske čelnike koji drže do novca više nego ičeg drugog”.

>> Opširnije

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.