Entertainment

SAD nudi jamstva Švedskoj i Finskoj podnesu li zahtjev za NATO


Švedska i Finska strahuju od ruske odmazde ukoliko se odluče na pridruživanje NATO savezu. SAD je izrazio čvrsto su uvjerene da mogu otkloniti svaki razlog za zabrinutost u razdoblju nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO, a prije nego što budu primljene u savez, priopćila je Bijela kuća.


Švedska i Finska zabrinute su da bi mogle biti izložene ruskim prijetnjama u procesu pridruživanja, koji bi mogao trajati i do godinu dana, sve dok ga ne odobri svih 30 članica NATO-a.
Gusti dim iznad čeličane Azovstal

Čeka se evakuacija posljednjih civila iz Azovstala: ”Zamislite taj pakao, smrt je stalno blizu”


JAS 39

Trljaju ruke zbog ruske invazije: Europske vlade povećavaju izdavajanja za obranu, a njima dobit suludo raste“Čvrsto vjerujemo da ćemo pronaći načina da otklonimo svaki razlog za zabrinutost koji bi te zemlje mogle imati u razdoblju između podnošenja zahtjeva za članstvom u NATO-u i službenoga ulaska u savez”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Očekuje se da će Švedska i Finska ovoga mjeseca donijeti odluku o tome hoće li podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO-u.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u srijedu da je dobila sigurnosna jamstva, ali nije iznosila pojedinosti.

Švedski ministar obrane prošloga je mjeseca rekao da bi zahtjev mogao izazvati niz reakcija iz Rusije, uključujući kibernetičke napade i hibridno ratovanje – poput propagandnih kampanja – kako bi narušila švedsku sigurnost.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu
Još lakše do najnovijih
vijesti o poznatima. Preuzmi novu

DNEVNIK.hr aplikacijuSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.