Politics

Slobodna Dalmacija – Pala bomba bez TNT-a. Da ga je bilo, ajme! Zaključena istraga oko pada drona, jedan je detalj najzanimljiviji u cijeloj priči…Sovjetski dron TU-141 koji je prije 34 dana pao nedaleko od Studentskog doma “Stjepan Radić” u Zagrebu bio je naoružan aviobombom, koja je eksplodirala pri udaru o tlo.

To je zaključak službene istrage koju je u srijedu, nakon niza kemijsko-fizikalnih i balističkih vještačenja, predstavilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V u Zapovjedništvu za potporu Oružanih snaga RH bojnik Mile Tomić pojasnio je da su na mjestu pada drona pronađeni ostaci aviobombe OFAB 100-120 i upaljač AVU-ET 350F, postavljen na prednji dio aviobombe.

Ukrajinske boje

No u tome se krije i jedan od najzanimljivijih detalja u priči o padu bespilotne letjelice u Zagrebu.

Originalna aviobomba trebala bi sadržavati 40 do 46 kilograma vojnog eksploziva TNT-a. No u njoj tog eksploziva nije bilo, niti su nakon eksplozije nastali uobičajeni tragovi zacrnjenja, koji se, kako je pojašnjeno, stvaraju zbog negativne bilance kisika.

– Na fragmentima aviobombe ni u krateru nisu detektirani tragovi vojnih ni privrednim eksploziva. Ovdje je nedvojbeno riječ o tijelu avibombe koje je najvjerojatnije popunjeno visokoenergetskom nekonvencionalnom tvari koja se u eksploziji u potpunosti kemijski razgradila, što onemogućava njezinu identifikaciju – objavila je Ivana Bačić, glavna vještakinja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

Bijela svjetlost

Tako ispada da je bespilotna letjelica, koja je na sebi imala ukrajinske boje, ipak eksplodirala. Iako se ne zna od čega.

Brigadir Mario Počinok detaljno je opisao što se s letjelicom događalo otkako je u 22.57 ušla u zračni prostor Republike Hrvatske.

– Na osam do deset kilometara od točke udara letjelica je držala visinu od točno 1341 metar i započinje svoj manevar slijetanja. Letjelica je krenula u promjenu svog uzdužnog položaja na gore. Istodobno iz pogona se isključuje motor i aktivira se kočeći padobran u stražnjem dijelu letjelice i letjelica izbacuje višak goriva. Na zadnjem radarskom zapisu letjelica je došla do visine od 1200 metara i brzine 90 km/h – pojašnjava brigadir Počinok. Sve to u skladu je s uobičajenom procedurom. No onda su nastali problemi.

– U našem slučaju dogodilo se da u procesu aktiviranja glavnog padobrana jednostavno nije bilo mehaničke veze između letjelice i padobrana. Retroraketa je ostala u ležištu i s visine od 1700 metara iskliznula iz padobrana i okomito udarila u tlo. Retroraketa se aktivirala tek pri padu i to objašnjava bijelu svjetlost. Motor pri udaru nije radio. Kutija za snimanje nađena je bitno oštećena, ali medij na koji se snima zapis bio je potpuno uništen i nije bilo šanse za oporavak – ustvrdio je brigadir Počinok. Prema njegovim riječima, uzrok pada je narušen slijed automatskog slijetanja, odnosno fizičko nepostojanje veze između glavnog padobrana i letjelice.

Županijski državni odvjetnik Jurica Ilić ustvrdio je da je događaj kvalificiran kao teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Načelnik Sektora kriminalističke vojne policije, brigadir Jadranko Karlušić istaknuo je da je procijenjena šteta oko 600 tisuća kuna. U padu letjelice oštećeno je 96 automobila.

Ne smije se ponoviti!

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Franko Vidović (Klub socijaldemokrata) izjavio je, pak, da u srijedu nije doznao ništa novo.

– Ovdje se ne radi ni o 120 ni o 40 kilograma eksploziva, o čemu se govorilo, već o nekakvoj nedefiniranoj tvari organskog porijekla koja je bila upakirana u tu, nazovimo, bombu. Bitno je da, nasreću, nitko nije poginuo i da nije došlo do značajnije štete – ustvrdio je Vidović, istaknuvši da se više ne smije ponoviti da ovakvi incidenti na spavanju uhvate i NATO i Hrvatsku.

– Ne smijemo dopustiti ugrozu naših građana. Ovakvi incidenti ne smiju se ponavljati. Iz ovoga su i NATO i Oružane snage RH izvukle pouku – zaključio je Vidović. 

Umirovljeni brigadir Ivan Selak netom nakon pada letjelice u Zagrebu kritizirao je ministra obrane Marija Banožića i premijera Andreja Plenkovića, koji su tvrdili da je dron nosio aviobombu. Danas tvrdi da uopće nije važno je li u letjelici bilo bombe ili nije.

– To je nebitno. Je li bila ili nije bila, nije važno. Bitna je nesposobnost procjene situacije. Oni nisu procijenili da je to prijetnja državi, oni nisu bili sposobni procijeniti. Ne samo mi, nego i NATO. Pa se sad zamagljuje sve govoreći o bombi i eksplozivu koji nije vojni. Tko bi pametan išao prerađivati bombu? Tko u svijetu prerađuje bombu? Ako će je preraditi, stavit će još jaču bombu, a ne nešto što nije vojni eksploziv. Ma to je apsurd – izjavio je za Index.hr Selak.

 

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.