Politics

Smijenjeni sudac: Pozitivne stvari koje sam proveo pripisuju se Dobroniću


PROŠLI tjedan predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić smijenio je suca Damira Kosa s dužnosti šefa kaznenog odjela najvišeg suda. Također, smijenio je i Marina Mrčelu s mjesta šefa Odjela za praćenje europskih propisa i sudske prakse sudova pri Vijeću Europe i Europske unije.

Dobronić je rekao da je donio takvu odluku zbog gubitka povjerenja u suce i rekao kako nije imao izbora. Dobroniću su bili neprihvatljivi stavovi Kosa i Mrčele o radu sudaca “u fušu”. Sudac Kos komentirao je svoju smjenu za N1.

Kaže da s Dobronićem nije osobno razgovarao ni prije smjene ni nakon i da nije bilo nikakvog kontakta. Upitan treba li urediti sve što suci rade, Kos odgovara da je i njegovo razmišljanje da to treba urediti.

“Sada imamo šarenilo postupanja i tumačenja postupanja. Treba vidjeti mogu li suci raditi išta osim onoga što je temeljna sudačka funkcija. Ako rade, koja je visina honorara. Gdje je moja temeljna zamjerka Dobroniću? Ako želimo nešto rješavati u sudbenim redovima, a mislim da to treba i zagovarao sam promjenu da se to riješi, ali tada nije bilo Dobronića pa on to ne zna, mislim da to moramo riješiti sami. O ovoj temi, iako se radi o nečemu gdje moramo čistiti prljavu robu unutar vlastite kuće, unutar vlastite kuće nije bilo rečeno ništa. Kako mi se prvi put otvara prilika da kažem neke stvari, reći ću ih. Da, treba riješiti, ali treba poštovati civilizacijsku proceduru u rješavanju problema”, rekao je Kos za N1.

“Nisam bio agresivan, bio sam emotivan”

Kos dodaje kako je okrugli stol forma u kojoj se po definiciji sukobljavaju mišljenja pa misli da on nije prešao nikakve granice. 

“Nisam bio ni bezobrazan ni agresivan, bio sam možda emotivan. Kasnija obrazloženja zašto smo maknuti s mjesta predsjednika odjela, gdje on govori da nismo sposobni ostvariti zadatak… Zadatak? Koji sudac radi po zadatku, čijem zadatku? Njegovom? Ako je on taj koji daje zadatke, onda je slikovito to što smo se u godinu dana njegovog mandata susreli dva puta, ja nemam njegov broj mobitel, a ni on moj. Kad je dolazio, pitao sam ima li on kapacitet da riješi probleme. Temeljni problem pravosuđa je problem nedovoljne ažurnosti rada na predmetima zbog čega su građani i nezadovoljni”, govori Kos.

Dobronića proziva za neispunjavanje kvote završenih predmeta. On kaže kako se ti predmeti rješavaju po težini. 

“U sudačkim krugovima ta norma nije jedan za jedan, kvantificirana je težina predmeta. Dobronić je mogao ispuniti kvotu radeći na jednom jedinom predmetu”, kaže.

“Sve pozitivne stvari koje sam proveo pripisuju se Dobroniću”

Upitan je li Dobronić došao u osinje gnijezdo, Kos odgovara negativno.

“U trenutku kad ga je sabor izabrao, posve je normalno da on organizira rad u sudu. Kad kažete osinje gnijezdo, ne znam otkud vam to. Mi smo rekli da on nije prava osoba za predsjednika Vrhovnog suda, ali on ni u jednom trenutku nije imao podmetanje nogu od sudaca. Sve pozitivne stvari koje sam i ja proveo pripisuju se predsjedniku Vrhovnog suda, sucu Dobroniću”, navodi smijenjeni sudac.

Dobronićevo “uvođenje reda u sudačku praksu”

Kos je upitan o dojmu javnosti da Dobronić želi uvesti red u sudačku praksu pa kaže kako treba vidjeti ima li prilike za diskusiju o nečemu.

“To što je nešto otvoreno za dio medija, da se ne bi kamerom zabilježilo ono što kažu njegovi oponenti. Osim toga, oponiranje Dobroniću nije bilo samo od strane sudaca. Profesor Josipović je rekao da je nezamislivo da se sucima zabrani npr. odlazak na fakultete. Treba razgovarati i treba normativno urediti izvansudske poslove sudaca, ali prije toga o svemu treba dobro razmisliti. Teško je znati sve dok neke stvari ne izađu na vidjelo. Točno je da su postupci nekih sudaca napravili ogromnu štetu pravosuđu i trebat će dosta vremena da se to popravi, ali to suci sami moraju napraviti.

Zaboravlja da je on prvi među jednakima. I njega je DSV morao imenovati po sili zakona kad je izabran. I on je sudac, to se odnosi i na njega. Oponirao sam kao i inače u situacijama kad smatram da je nešto pogrešno. Nikad se nisam vodio time da moje odluke budu popularne i da budu titranje populističkom pristupu. Svjestan sam često da ću trpjeti i posljedice onoga što kažem, ali sve što sam radio je rezultat moga znanja i osobnog uvjerenja. Najmanji problem je moja smjena.

Jedna od ideja, ako sam predsjednik Vrhovnog suda nešto neće napraviti, je da se sazove Opća sjednica i da se na njoj raspravi što je taj okrugli stol bio, što je napravljeno i što treba napraviti”, zaključio je Kos za N1.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.