Entertainment

Šokantno otkriće stroja koji jednostavno nije trebao postojati u antičkoj Grčkoj


Izvor: Educate/Inspire/Change

Lovci na spužve su još davne 1901. godine u blizini grčkog otoka Antikythere otkrili čudan stroj, koji je zbog svoje složenosti definiran kao svojevrsni kompjuter. Ovaj stroj je u skladu sa svojom klasifikacijom imao mogućnost višestrukog računanja, pa je tako mogao izračunati primjerice položaj Sunca ili Mjeseca u određenom trenutku i slično. Njegova kvaliteta i složenost smatraju znanstvenici sugerira da je ovaj stroj morao imati i svoje prethodnike odnosno da nije prvi uređaj ove vrste.

Poput kutije za cipele

 Ovaj čudan stroj nalikuje kutiji za cipele sa zupčanicima i brojčanicima na kojima su ispisani natpisi, a zahvaljujući kojima je mogao predvidjeti pomrčinu, kao što je mogao izračunati cikluse u kojima su se održavale sportske igre starih Grka i slično.  Sve skupa su pronađena 82 dijela ovog stroja, no dio njih nedostaje.  Tijekom stoljeća znanstvenici su spajali njegove dijelove i  postavljali pitanja. Tko ga je napravio i s kojom svrhom? Godine 2008. uređaj je skeniran i temeljito proučen zahvaljujući modernoj kompjuterskoj tehnologiji,  koja je otkrila nevidljive natpise i slojeve koji su se skrivali iza korodirane bronce. Strojem se upravljalo malom ručnom polugom, koja je danas izgubljena.

Arhimed, Hiparh ili ?

Smatra se da je prvi datum koji se mogao izračunati iz ovog uređaja 22. prosinca 178. pr. Kr. Tog se dana zbila pomrčina Sunca koja je trajala više od 12 minuta.  Ne zna se kada je izgrađen stroj, no to je svakako moralo biti prije brodoloma koji se zbio sredinom 1. st. pr. Kr. Stroj je nađen u olupini rimskog broda za kojega se pretpostavlja da je išao iz pravca Rodosa za Rim, noseći sa sobom gomilu opljačkanog blaga, između ostalog i ovaj stroj. Vjeruje se da je riječ o brodu koji je nosio teret namijenjen Cezarovoj trijumfalnoj povorci. Tu je i pitanje tko je napravio ovaj mehanizam, neki sugeriraju da je to bio najveći matematičar starog vijeka, glavom i bradom sam Arhimed koji je živio u 3. stoljeću pr. Kr.  No, ova tvrdnja “ne drži vodu” jer je prvi datum koji se mogao iščitati iz ovoga stroja smješten u period nakon Arhimedove smrti. Više smisla ima teorija koja kaže da je u njegovom konstruiranju sudjelovao astronom Hiparh s Rodosa, jer bi on vremenski bio usklađen sa samim strojem koji se bazirao na njegovoj teoriji gibanja.

Znanstvenici koji nisu uključeni u ovo istraživanje su vrlo skeptični prema svemu.  No, neovisno o suprotstavljenim mišljenjima o ovom stroju i njegovoj namjeni, kao i karakterizacji ovo je bio složen stroj s velikim brojem brojčanika i zupčanika i takva je složenost nakon antike dosegnuta  tek u 14. stoljeću. Svi poznati fragmenti ovog stroja se danas  čuvaju u Nacionalnom arheološkom muzeju u Ateni.  Ovaj objekt, ukoliko je sve točno kako navode oni koji su ga proučavali, zahtjeva promjenu u dosadašnjem promišljanju razvoja znanosti i tehnologije.

Piše: Sonja Kirchhoffer


Komentari

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.