Politics

SPREMA SE URAGAN U HDZ-u: Poraz u Splitu nije im dobro pao. Puljak najavljuje ujedinjenje: ‘Mislim da smo spremni’


Rekao je da neće ići na Ultru. “Tamo idu djeca”.

O SDP-u

“Sada je vrlo jasno što mi želimo od suradnje, nema podjele plijena, javni interesi su fokus i mislim da su sada oni spremni. Mislim da ćemo se i s njima i s Mostom dogovoriti”, rekao je Puljak i pojasnio kakva će im biti politika.

“Mi smo centar. Svaka moderna politika je politika balansa, zato se mi zovemo Centar. To je umjerena politika”, rekao je.

Znači li ova pobjeda i jačanje Centra na nacionalnoj razini?

“Želimo se baviti i nacionalnom politikom, razvoj grada Splita ovisi o tome. Moj osobni fokus je grad Split”, rekao je Puljak.

Trese li se Plenković?

Što ova pobjeda znači za grad Split, a što za Hrvatsku, upitali smo političkog analitičara i komentatora Karla Juraka.

“Sve se očekivano dogodilo, računajući i slabu izlaznost. Puljak je potvrdio započeto u prvom krugu, a HDZ je s Đogašem nastavio sramoćenje. Od prvih poteza nove stare splitske gradske vlasti još će biti zanimljivije pratiti kako će se ovo odraziti na HDZ, prvo lokalni i županijski, onda i nacionalni”, rekao je analitičar Jurak.

Je li ovo udarac za premijera Andreja Plenkovića?

“Tu sigurno neće sve ostati isto, no ne vjerujem da će ovo imati dugoročne reperkusije na tzv. “vertikalu”, tj. na vlast HDZ-a na nacionalnoj razini”, zaključio je Jurak.

Nešto se kuha

Hrvatska politička ljevica sve je glasnija u pozivanju na ujedinjenje, a vjetar u leđa daje joj i premoćna pobjeda Ivice Puljka na prijevremenim lokalnim izborima u Splitu.

Iako su prema nekim analitičarima Puljak i Centar centristična, liberalna opcija, jasno je da bi oni na eventualnom uspjehu na parlamentarnim izborima bili poželjan i prihvatljiv partner SDP-u, Možemo i Socijaldemokratima.

I dok Peđa Grbin uime SDP-a pokušava smiriti strasti i pomiriti se s odbjeglim SDP-ovcima u vidu Socijaldemokrata koji su najavili i osnivanje stranke, jasno je da ljevica planira što više staviti glave na skup i biti spremna u narednom izbornom ciklusu napasti HDZ i Andreja Plenkovića nagrizene krizom globalnih razmjera i redovitim aferama i smjenama ministara iz Vlade.

 





Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.