Politics

Svi su zastupnici ustali i zapljeskali, a tajnik Bukarica se rasplakao: ‘Teško je naći osobu kao ti’


Danas se u Saboru dogodilo nešto što se rijetko viđa. Svi zastupnici u sabornici stoje i plješću, a jedan čovjek plače. Taj čovjek koji je zasuzio zamjenik je tajnika Sabora i tajnik plenarne sjednice Sabora Ivan Bukarica, a pljesak je bio oproštajni. Njime ga se otpratilo u mirovinu. 

Naime, na njegov zahtjev zastupnici su Bukaricu glasanjem razriješili dosadašnje funkcije i posla te mu u znak zahvalnosti zapljeskali. Bukarica je u tom trenutku ustao sa svog tajničkog mjesta, onog prvog zdesna do mjesta predsjednika Sabora, i sam zahvaljujući na tom pljesku, pri čemu su ga obuzele emocije. Bilo je vidljivo da mu brada i usne podrhtavaju i da se jedva suzdržava. Ipak, suze su potekle, pogotovo u trenutku kada su se svi zastupnici u sabornici ustali, nastavljajući pljeskati, i tako mu odajući poštovanje. Da je to prilično unikatan prizor, odmah je posvjedočio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković pored kojeg je Bukarica i stajao.

– Ne sjećam se da je još od vremena Franje Tuđmana bilo ovako. Dragi Ivane, uime svih zastupnika i zastupnica zahvaljujem ti na svemu. Nije bilo lako ovdje sjediti i slušati nas, nerijetko i do dugo u noć. Bit će teško naći osobu kao što si ti. Još jednom, hvala ti na svemu što si radio. I želim da ti bude lijepo u mirovini – kazao je Jandroković koji je i sam stajao i pljeskao čovjeku koji mu je na poziciji u Saboru uvijek sjedio prvi zdesna.

O tome kakav je Bukarica bio tajnik porazgovarali smo danas s potpredsjednikom Sabora te nezavisnim zastupnikom Furiom Radinom, ujedno i zastupnikom s najduljim zastupničkim stažem, onim čak 30-godinjim, te šefom zastupničkog kluba HDZ-a Brankom Bačićem.

– O Bukarici mogu reći samo sve najbolje. Kad god sam kao potredsjednik vodio sjednicu Sabora i možda malo popustio u koncentraciji te u nečemu pogriješio, Bukarica mi je isti taj trenutak bio na uhu kako bi me ispravio, ukazao mi gdje griješim te mi rekao što trebam napraviti. I zato sam mu jako zahvalan. Uz njega sam bio siguran jer je saborski Poslovnik imao u malom prstu. Zato sam ga uvijek i slušao jer je bio iznimno profesionalan. Sjećam se i raznih anegdota te duhovitih poruka koje smo izmjenjivali mobitelom, što za vrijeme trajanja samih sjednica, što nakon njih, no bilo bi nekorektno da to sada otkrivam, Ukratko, znali smo koji put i zabavljati. Žao mi je što odlazi u mirovini, no to je negova volja koju moramo poštovati – kazao nam je Radin dodajući kako Bukarici trebaju biti zahvali svi zastupnici i zastupnice na odličnom i profesionalnom radu. 

A Bačić nam reče da je Bukaricu već jutros prije sjednice pozvao u HDZ-ov klub kako bi mu se tamo svi zahvalili na doprinosu radu Sabora i hrvatskom parlamentarizmu.

– Nas smo dvojica nekako skupa došli u Sabor, on iz Splita, a ja s Korčule. Bilo je to 2004. Od tada smo surađivali, a s vremenom smo postali i prijatelji. Razumjeli smo se. Kada bih odlazio na Korčulu povezao bih ga do Splita pa smo puno razgovarali i privatno, o obiteljima. Ivan je iznimno vrijedan, savjestan, odgovoran i pošten čovjek. Ljestvicu je podigao zaista visoko. Bio je vrsni profesionalac koji je uvijek bio na braniku poslovnika Sabora, poštujući te vrednujući jednako i vladajuće i oporbu. Pljesak cijele sabornice pokazuje da mu to ide na čast, a njegove suze i dodatno govore kakav je čovjek. Nije mu bilo lako, naslušao se svačega jer je dane i noći provodio sa svima nama u Saboru tijekom rasprava. Stoga sam mu i rekao kako bi bilo zanimljivo kada bi napisao memoare. Čitajući ih, sigurno bismo se i nasmijali – rekao nam je Bačić dodavši kako je Bukarica tajničku funkciju, s jednim prekidom, obnašao ukupno 14 godina. 

Zagreb: Sabor raspravlja o prilagodbi i prelasku na euroZBOG EURA KAZNE I U – CENTIMA


Stihijski ritam u Saboru: Izmjenama 62 zakona ‘opraštamo’ se od kuna, maraka pa i dinaraZagreb: Saborska oporba raspravlja o plja?ki IneGlavna tema uhićenje voditeljice HAMAG BICRO-aBurno u Saboru: ‘HDZ-ovi dužnosnici pohlepniji su od ruskih vojnika u Ukrajini’SVAĐA SA ZEKANOVIĆEMVIDEO Jandroković izbacio Grmoju iz Sabora: ‘Ne možete si prijetiti fizičkim obračunima, nazivati se glupanima’
Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.