Entertainment

Tajna Torinskog platna: Isusov pokrov ili puka prevara?


Fotografija: Wikimedia Commons

Po kakvom je podvigu zapamćen Jim Shekhdar? Što kaže znanost o autentičnosti jedne od najpoznatijih kršćanskih relikvija? Koji je srednjovjekovni vladar imao gargantuovski apetit? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Nakon teške nesreće 1983. godine, uspješni belgijski ronilac Jamy Verheylewegen u invalidskim je kolicima proveo punih osamnaest mjeseci. Kako bi pobijedio dosadu, koja ga je razdirala, za to je vrijeme napravio više od četristo slika pod vodom, koristeći uljane boje i sintetsko platno!

2. Englez Jim Shekhdar prvi je čovjek koji je sam preveslao Pacifik, bez zaustavljanja. Krenuo je iz Perúa te, nakon 274 dana plovidbe, 30. ožujka 2001. ugledao otok North Stradbroke u Australiji. No, plovilo šarmantnog naziva “Le Shark” nije izdržalo do kopna: potonulo je, a Shekhdar je morao plivati do obale. Medijima je kasnije ispričao kako je, tijekom putovanja, imao deset bliskih susreta s morskim psima te da ga je, kad je zaspao, umalo raspolovio tanker.

3. Torinsko platno (na slici!), jedna od najpoznatijih kršćanskih relikvija, dugo je predstavljalo zagonetku za povjesničare i znanstvenike. Brojni pokušaji da se kemijskom analizom utvrdi njegova starost dali su proturječne rezultate, pa su jedni vjerovali da je taj uzan komad lanenog platna, na kojem se može prepoznati obris muškog tijela, bio Kristov pogrebni pokrov, dok su ga drugi otpisali kao srednjovjekovnu prevaru. Godine 1988. analiza radiokarbonskom metodom pokazala je da platno datira iz srednjeg vijeka, preciznije, iz razdoblja između 1260. i 1390. godine. No, kasnijom analizom utvrđeno je da je dio platna s kojeg su uzeti uzorci u srednjem vijeku dorađivan. Naime, postoji osnovana sumnja kako se platno oštetilo, te da ga je jedan od vlasnika odlučio popraviti posebnom metodom uplitanja pamuka u lan. Crkva nije dozvolila ponovnu analizu, smatrajući ju nepotrebnom.

4. Dana 27. lipnja 1980. godine, talijanski zrakoplov “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je u zraku sjeverno od Sicilije, odnijevši živote svih sedamdeset sedmero putnika te četiri člana posade. Do dana današnjeg, nije razjašnjeno što je uzrokovalo eksploziju. Tadašnji talijanski premijer Francesco Cossiga iznio je optužbu da je zlosretnu letjelicu oborio francuski vojni zrakoplov, no za takvo što nije bilo dokaza.

5. Prva zubna proteza, izrezbarena iz slonove kosti, izrađena je 1560. godine u Švicarskoj. Bio je to poprilično skup materijal, kao i onaj koji se počeo koristiti stoljeće kasnije, porculan. Početkom devetnaestog stoljeća, zubna protetika skreće u pragmatičnom, a ujedno i morbidnom smjeru: počinju se koristiti pravi zubi, iščupani iz usta poginulih vojnika!

6. Franački kralj Karlo Veliki (747. – 814.) bio je poznat kao pokrovitelj znanosti i umjetnosti, ali i kao veliki izjelica. Njegova večera sastojala se od najmanje četiri jela, među kojima je uvijek moralo biti nekoliko vrsta mesa, svježe voće i vino.

7. Tijekom bitke na Pacifiku u prosincu 1940. godine, dva broda britanske Kraljevske mornarice, “Prince of Wales” i “Repulse”, potopile su japanske zračne snage. Sljedećeg dana, japanski pilot Haruki Iki preletio je područje krvave bitke. U more je bacio dva vijenca u spomen na poginule: jedan za svoje kolege, a drugi za britanske mornare.

Piše: Lucija Kapural


Komentari

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.