Entertainment

Teorije o smrti Yassera Arafata imaju “više rupa nego švicarski sir“


Jaser Arafat. Fotografija: CNN

Jaser Arafat kontroverzni je palestinski političar koji je umro u svojoj 75-godini u vojnoj bolnici u blizini Pariza, 11. studenog 2004. Od trenutka njegove smrti vode se rasprave o uzroku brzog obolijevanja i umiranja. Kako je bio političar kojega su voljeli i mrzili, nije nemoguće isključiti ubojstvo kao razlog brze smrti. Zanima li vas od čega je zapravo umro Arafat ili prije kakvo je službeno stajalište po tom pitanju, pridružite nam se na putovanju koje će nas vratiti u nedavnu prošlost.

Arafatu je pozlilo tijekom večere

Arafat je bio navodno dobra zdravlja sve do 12. listopada 2004. godine kada mu je iznenada pozlilo na večeri u njegovoj rezidenciji u Ramallahu na Zapadnoj obali. Od tog trenutka započeo je medicinski misteriji koji traje do danas. Simptomi koje je osjetio te večeri bili su mučnina, povraćanje, dijareja i bolovi u trbuhu. Ubrzo mu se zdravstveno stanje počelo naglo pogoršavati. Naravno, u njegovu rezidenciju pristizali su iskusni liječnici iz raznih zemalja, no rješenje se nije nalazilo. Na kraju je prebačen u vojnu bolnicu u predgrađu Pariza. No, vrlo brzo nakon toga, 3. studenog 2004. pao je u komu iz koje se više nije probudio zbog akutnog zatajenja bubrega. Umro je već 11. studenog 2004 godine.

Glasine o trovanju

Kao uzrok smrti naveden je neobjašnjiv poremećaj krvi te problemi s jetrom i bubrezima. S obzirom na to da je riječ o čovjeku koji je imao unutrašnjih i vanjskih neprijatelja odmah su se pojavile glasine o njegovu trovanju. Optužbe nisu sjedale samo na račun Izraela već je postojala mogućnost da je u to nekako upetljano lijevo krilo Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), a u kojoj su postojala podijeljena mišljenja o Arafatu i njegovoj politici, napose zgrtanju osobnog bogatstva koje je procijenjeno na otprilike milijardu dolara. Priče o trovanju su s vremenom postale sve glasnije. Francuski liječnici koji su te 2004. godine liječili Arafata izjavili su da ukoliko je bilo otrova u njegovu tijelu da on nije bio vidljiv u toksikološkoj analizi. Zanimljivo je da njegova udovica prvotno nije dozvolila obdukciju tijela.

Sumnja pada na polonij

Godine 2012. Al Jazeera je izvijestila da je Institut za radijacijsku fiziku na Sveučilištu u Lausannei otkrio da je Arafatova odjeća sadržavala visoku količinu radioaktivnog polonija. Polonij je kažu 250 000 puta otrovniji od cijanida. Njime je otrovan bivši ruski agent Aleksandar Litvinenko 2006 godine. No, glasnogovornik spomenutog Instituta se oglasio ustvrdivši da simptomi opisani u Arafatovoj medicinskoj dokumentaciji nisu u skladu s trovanjem polonijem, i da je jedini način da se to potvrdi ili opovrgne ekshumacija njegova tijela. Analitičar Ely Karmon s Instituta za protuterorizam u Herzliyu je izrazio sumnju da je polonij podmetnut na odjeću, a koju je Arafatova udovica Suha dala na analizu. Naime stara odjeća je sadržavale visoke razine polonija, a kako se radijacija tijekom vremena smanjuje zbog razgradnje izrazio je sumnju u dana očitanja s odjeće. Nakon toga došlo je do ekshumacije Arafatova tijela te su u njegovoj analizi angažirana tri tima stručnjaka. Arafatova udovica je angažirala švicarski tim, palestinsko rukovodstvo ruski dok je po tom pitanju neutralna bila samo francuska ekipa istraživača. Iako su na tijelu nađeni pokazatelji radioaktivne prisutnosti, na kraju su se sva tri tima složila da je umro prirodnom smrću, a da je pronađena radioaktivnost posljedica radona iz okoliša.

Nakon svega ne možemo se ne složiti s tvrdnjom izraelskog ministra vanjskih poslova Yigala Palmora koji je rekao da su teorije o Arafatovoj smrti pune rupe baš poput švicarskog sira…

Piše: Sonja Kirchhoffer


Komentari

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.