Politics

Video. Mještani Općine Čeminac slavili uhićenje svog načelnika uz vatromet. Veselo su pjevali: ‘Robija, robija!’


Mještani Općine Čeminac, čiji je načelnik Zlatko Pinjuh uhićen 21. travnja, a potom, nekoliko dana kasnije, 29. travnja i pritvoren, napravili su pravo ”narodno veselje”, začinjeno bučnom glazbom i vatrometom, te proslavili njegovo uhićenje. Uz pjesmu Anarkišta (Robija), Tončija Huljića & Madre Badessa, na prostoru OPG-a jednog mještanina Grabovca (baranjskog sela u kojem pritvoreni načelnik Pinjuh ima obiteljsku kuću) napravili su pravu feštu, davši oduška veselju što je načelnika privela policija.

Uslijedio je i pravi vatromet, čija se snimka pojavila na Facebooku Josipa Špoljarca, zvanog Garo, no ubrzo je maknuta. Na istom Facebook profilu pojavio se i kraći video zapis s plakatom na kojem piše: ‘Približava se kraj zločincu, koroni 2003 GR’. Broj 2003 i slova GR, kažu upućeni, registracijske je oznaka Pinjuhovog BMW-a, registriranog u Belom Manastiru.

Da bi neupućenima bilo jasnije na koga se odnosi tekst Huljićeve pjesme, s refrenom ”robija, robija”, autor plakata je nacrtao zatvorenika u prugastoj kapi i odjeći kako stoji iza rešetaka, a dodatno pojašnjenje stiže u šifriranoj poruci: ‘Mještanima Općine Čeminac Zdravlje je Prioritet’. Slova Z i P, inicijali Zlatka Pinjuha, napisana su velikim crvenim slovima, a između njih je lik zatvorenika u prugastoj odjeći. Josipa Špoljarca na čijem su se Facebook profilu pojavila oba videa, pitali smo je li ih on snimio i zašto su ekspresno uklonjeni. Odgovor je bio zanimljiv: ”Ne bih znao, ne bih znao. Hvala vam. Doviđenja”. Potom je prekinuo vezu.

Zbog fešte intervenirala policija

Razlog tajnovitosti možda je u činjenici da fešta s vatrometom nije bila prijavljena ni policiji ni vatrogascima, te da je dio pirotehnike, navodno, završio na krovovima okolnih automobila i izazvao štetu. Telegram ima informaciju da je slučaj s vatrometom i navodnom štetom koju je izazvao prijavljen Policijskoj postaji u Belom Manastiru. Željeli smo prevjeriti informaciju u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj i 1. svibnja poslali upit o vatrometu.

Zanimalo nas je li PU osječko-baranjska ili PP Beli Manastir zaprimila prijavu o organiziranju vatrometa na području Općine Čeminac, te ako jest što je tim povodom poduzeto. Pitali smo i je li kao posljedica vatrometa prijavljena kakva materijalna šteta, te ako jest o kakvoj se šteti radi i koliko ona iznosi? Odgovor smo dobili u popodnevnim satima, u utorak 3. svibnja.

”Dana 23. travnja, Policijska postaja Beli Manastir zaprimila je dojavu da je dana 21. travnja, u dvorištu obiteljske kuće, u Grabovcu došlo do nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava. Policijski službenici Policijske postaje Beli Manastir postupili su po dojavi, obavili razgovore s građanima te dosadašnjim postupanjima utvrdili da vatromet nije bio prijavljen niti je za njega izdano odobrenje. Nadalje, dosadašnjim postupanjem nije utvrđeno da je tijekom navedenog događaja nastupila materijalna šteta, jer je nitko nije prijavio. Napominjemo da policijski službenici Policijske postaje Beli Manastir i dalje provode izvide s ciljem utvrđivanja prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja”, stoji u odgovoru.

Prosvjedovali pa najavili novi protest

Kao što je Telegram pisao, načelnik Općine Čeminac, Zlatko Pinjuh, sa sinovima, partnericom te ravnateljicom dječjeg vrtića u Čemincu uhićen je 21. travnja zbog zlouporabe položaja, a istražitelji su ga teretili i za sprječavanje dokazivanja, utjecajem na svjedoke. USKOK je već ranije optužio načelnika Pinjuha i njegove sinove za nezakonite subvencije stambenih kredita, te druge nepravilnosti u radu Općine Čeminac. Međutim, nakon uhićenja i kraćeg zadržavanja Pinjuh je pušten na slobodu.

Dio mještana prosvjedovao je protiv odluke suca istrage koji nije prihvatio zahtjev za određivanje istražnog zatvora, već ga je zamijenio mjerama opreza. Nezadovoljni Čeminčani najavili su kako će, u znak prosvjeda, doći traktorima i poljoprivrednim strojevima pred zgradu Županijskog suda u Osijeku. Ali kako je 29. travnja izvanraspravno vijeće, odlučujući o žalbi USKOK-a ipak odlučilo da Pinjuh mora 30 dana u pritvor, do prosvjeda pred Županijskim sudom nije došlo. Mještani Čeminca očito su se zadovoljili vatrometom i glasnim puštanjem pjesme ‘Robija’.

Pinjuh, koji je ranije bio član HDZ-a, ali je iz stranke isključen zbog istrage USKOK-a oko subvencioniranih kamata za kupnju stanova, što su koristila i dva njegova sina, sjajno je prošao na lokalnim izborima u svibnju prošle godine. Kao član Hrvatske narodne liste (HNL) već u prvom krugu s velikom je razlikom pobijedio kandidata HDZ-a, Zorana Dušića. Pinjuh je osvojio 60,36 posto glasova, a Dušić 24,03.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.