Politics

WHO: Covid-19 ostaje globalna izvanredna situacija


SVJETSKA zdravstvena organizacija priopćila je da je covid-19 i dalje globalna izvanredna situacija, gotovo dvije i pol godine nakon što je prvi put proglašena.

Odbor za izvanredne situacije, sastavljen od neovisnih stručnjaka, istaknuo je u priopćenju da sve veći broj slučajeva, stalna evolucija virusa i pritisak na zdravstvene službe u nizu zemalja znače da je i dalje situacija izvanredna.

Broj slučajeva prijavljenih WHO-u porastao je za 30 posto u zadnja dva tjedna iako su se povećanim imunitetom stanovništva, uglavnom zahvaljujući cjepivima, bitno smanjili hospitalizacije i smrtni ishodi, navodi se u priopćenju odbora.

“Covid-19 nije ni blizu kraja”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtualnoj konferenciji za novinare u Ženevi nakon objave. “Dok nas virus pritišće, moramo ga suzbijati.”

Zbog covida-19 Svjetska zdravstvena organizacija je 30. siječnja 2020. prvi put proglasila najvišu razinu upozorenja, poznatu kao javnozdravstvena izvanredna situacija od međunarodne važnosti.

Takva odluka može pomoći u ubrzanju istraživanja, financiranja i međunarodnih javnozdravstvenih mjera za suzbijanje bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.